Consilierii municipiului București s-au reunit marți pentru a discuta problema contractului de închiriere a sediului Primăriei Capitalei, după ce, în ședința convocată luni de primarul Sorin Oprescu, nu au reușit să cadă de acord pe acest subiect.
Primăria Capitalei funcționează într-un sediu închiriat de patru ani într-o clădire de birouri de pe Spaliul Independenței din Sectorul 6.
Consilierii nu sunt, însă, de acord cu adoptarea proiectului de hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere nr. 8112/11.12.2009 pentru imobilul situat în Splaiul Independenței nr. 291-293, sector 6, București.
Primarul general a declarat că va convoca și marți o nouă ședință de îndată.
În cadrul ședinței de luni, consilierii PDL au cerut colegilor din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) să nu voteze pentru prelungirea contractului de închiriere al actualului sediu al Primăriei Municipiului București (PMB), după ce s-ar fi plătit 11 milioane euro, fără să fie încheiat un contract de leasing.
„Cu mai bine de trei ani în urmă fostul Consiliu General al Municipiului București, după mai multe respingeri, a aprobat mutarea într-un nou sediu pe perioada consolidării clădirii PMB cu condiția încheierii unui contract de leasing financiar”, a declarat consilierul PDL Mircea Raicu, la un protest al consilierilor PDL, în fața primăriei, înaintea ședinței de îndată de luni a CGMB pentru prelungirea contractului de închiriere a sediului municipalității.
Potrivit consilierilor PDL din CGMB, urmarea a faptului că primarul general Sorin Oprescu nu a pus în aplicare hotărârea CGMB din 2009, mai mult de 11 milioane de euro au fost plătiți fără ca actuala clădire în care primăria își desfășoară activitatea să intre în patrimoniul municipalității.
„După ce 11 milioane de euro, mult peste valoarea clădirii, au intrat deja în niște buzunare, constatăm că primarul nu a pus în aplicare hotărârea Consiliului General. Ceea ce constituie infracțiune. (…) Pentru că este hoție din bani publici, consilierii generali PDL nu vor fi părtași la această hoție. (…) Singurul care a câștigat și câștigă este proprietarul clădirii”, a mai declarat Mircea Raicu la protestul la care au participat cei șapte consilieri generali din PDL și câțiva susținători ai acestui partid.
Totodată, consilierii PDL le-au cerut colegilor lor din CGMB să nu valideze prin votul lor nerespectarea de către primarul general a unei hotărâri a Consiliului General.
11 milioane de euro chiria
Chiria pentru o singură lună pentru sediul de pe Splaiul Independenței este de 200.000 de euro. Costul cu care poate fi cumpărată întreaga clădirea este de 11 milioane de euro.
Nu este prima dată când Sorin Oprescu și consilierii municipali nu se înțeleg asupra sumelor pentru chiria sediului în care funcționează Primăria Capitalei. În septembrie 2013, consilierii s-au certat pentru prelungirea contractului pentru actualul sediu, consilierii opoziției spuneau că pentru un an de zile Primăria București ar trebui să plătească 2 milioane de euro.
În ședința din 28 noiembrie 2014, consilierii generali ai Capitalei au scos de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind aprobarea prelungirii contractului de închiriere pentru actualul sediu al municipalității.
Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, declara atunci că PDL și PPDD vor solicita constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice modul în care sunt gestionați toți banii din Primăria Capitalei, acuzându-l pe primarul general că face „jaf” din banul public.
Viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu spunea atunci că actuala clădire în care funcționează municipalitatea nu va mai fi cumpărată, având în vedere că, în toamna anului viitor, cel mai târziu, municipalitatea va reveni în vechea clădire, din bulevardul Regina Elisabeta.
Și primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 2 decembrie, că speră ca în septembrie 2014 municipalitatea să se mute în vechiul sediu consolidat, urmând ca lucrările să continue și cu alte amenajări în curtea interioară a instituției.